Tichete de masă și vouchere cadou, în 2023 – toți angajații trebuie să știe beneficiile extrasalariale

de: Alexandru Puiu
01 05. 2023

De-a lungul anilor, în România, au fost introduse mai multe mecanisme legale de bonusare pentru angajați. Supranumite beneficii extrasalariale, de cele mai multe ori, acestea sunt asociate cu vouchere cadou, tichete de masă, vouchere culturale și alte tipuri de carduri și tichete. Un lucru este însă sigur, sunt foarte populare printre români.

Șapte din zece angajați români se bucură la momentul de față de beneficii extrasalariale în România, conform datelor agregate printr-un sondaj eJobs și UP România. Pe primul loc, în mod previzibil, se află tichetele de masă, asigurarea medicală și, nu în ultimul rând, bonusurile de performanță și tichetele de vacanță. O altă concluzie foarte interesantă a analizei citate este că, nu mai puțin de 93% dintre români și-ar dori un nivel sporit de flexibilitate în a-și gestiona bugetul lunar de beneficii flexibile.

De partea cealaltă a baricadei, angajatorii alocă între 400 și 800 de lei pe lună pentru fiecare angajat sub formă de pachete extrasalariale. Doar 13% au mers peste 1200 de lei cu bonusurile lunare, în timp ce 15% au optat pentru o variantă între 800 și 1200 de lei.

Românii și tichetele de masă, voucherele de vacanță

“Deși nu reprezintă principalul criteriu pe care îl au în vedere atunci când aleg să accepte un job nou, structura pachetului de beneficii extrasalariale a devenit din ce în ce mai importantă pentru candidați, mai cu seamă în ultimii ani, de când companiile au început să diversifice componența acestor pachete și să acorde o atenție sporită personalizării lor în funcție de nevoile angajaților”, au atras atenția reprezentanții eJobs.

Aproximativ 85,4% dintre românii care se bucură de beneficii extrasalariale primesc tichete de masă. De asigurare medicală se bucură 43,8% dintre români, în timp ce abonamentele medicale sunt pe listă pentru 27,4% dintre respondenți. Bonusurile de performanță reprezintă un beneficiu suplimentar pentru 36,3%, pe când tichetele cadou sunt primite de către 23,8% dintre românii cu beneficii extrasalariale.

„Ierarhia celor mai des oferite beneficii este aproape identic oglindită în ierarhia celor mai apreciate beneficii. Astfel, angajații spun că favoritele lor sunt tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanță, tichetele de vacanță și zilele suplimentare libere. Deși nu se află pe locuri fruntașe, în continuare rămân apreciate decontarea transportului, masa de prânz oferită de companie sau abonamentele la sală”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.

În ceea ce privește viitorul sistemul de beneficii extrasalariale pe meleaguri mioritice, 38,4% spun că vor fi flexibile, 28% cred că vor fi alese de angajat, 21,2% spun că vor rămâne la fel, în timp ce 10% preconizează că se vor transfera exclusiv în experiențe digitale.

„Vedem cum trendurile ne duc către un univers al flexibilității chiar și atunci când vorbim de beneficii extrasalariale. Rezultatele studiului ne arată că 93% dintre angajați vor să aibă libertate totală în alocarea bugetului de beneficii, în funcție de ce li se potrivește. Iar oamenii de HR sunt pe aceeași lungime de undă cu angajații, 72% iau în considerare implementarea unei platforme care să ofere flexibilitate și personalizarea pachetului de beneficii. Beneficiile viitorului vor fi flexibile și alese de către angajat, susțin, în egală măsură, atât angajații, cât și angajatorii. Intrăm într-o nouă eră a beneficiilor, în care angajatul este actorul principal, pe această scenă de redefinire a muncii”, a ținut să menționeze Loredana Vătăvoiu, Marketing Director în cadrul Up România, companie care emite tichete valorice.